Baca Gazı Desulfürizasyon (BGD) Ünitesi
Santralde kömürün yanması sonucunda oluşabilecek SO2 emisyonunun sınır değerlerin altına getirilmesi için santralde ıslak kireçtaşı prosesine dayalı BGD ünitesinin kurulması planlanmıştır.
Islak kireçtaşı prosesine dayalı BGD tesisi aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
- Yıkayıcı kule (absorber),
- Kireçtaşı depolama sistemi,
- Kireçtaşı çözeltisi hazırlama sistemi,
- Alçıtaşı susuzlaştırma sistemi,
- Alçıtaşı depolama sistemi ve
- Atıksu arıtma tesisi.
Yaklaşık yedi günlük depolama kapasitesine sahip depolama sisteminden alınan kireçtaşı, kireçtaşı çözeltisi hazırlama ünitesine gönderilmektedir. Kireçtaşı çözeltisi hazırlama ünitesinde, ıslak değirmenler ve hidrosiklonlar yoluyla istenen özelliklerde hazırlanacak kireçtaşı çözeltisi, çözelti tankında depolanacaktır. Bu tank boru ve pompa sistemi yardımıyla yıkayıcı kuleye bağlanarak SO2 giderimi için doğru karışım miktarlarına ulaşılmasını sağlayacaktır. Tipik bir BGD yıkayıcı kulede toplama haznesi ve çeşitli kademelerde püskürtme sistemlerinden oluşan reaksiyon bölgesi yer almaktadır. Yıkayıcı kule toplama haznesindeki çözelti geri dönüşüm pompaları vasıtasıyla reaksiyon zonunda bulunan çeşitli seviyedeki sprey nozüllar yoluyla püskürtülecek ve reaksiyon zonunda SO2, çözelti ile reaksiyona girerek baca gazından uzaklaştırılacaktır. Gerçekleşen oksidasyon sonucunda alçıtaşı oluşacak ve bu ürün alçıtaşı susuzlaştırma sistemine gönderilecektir.
Alçıtaşı susuzlaştırma ünitesi, genel olarak hidrosiklonlar, ile vakum belt filtreden oluşmaktadır. Hidrosiklon sisteminde ortaya çıkan su yeniden yıkayıcı kuleye gönderilirken, daha yoğun hale gelen alçıtaşı suyu tamamen giderilmek üzere vakum belt filtreye gönderilecektir. Susuzlaştırma prosesi sonunda alçıtaşının nem miktarı yaklaşık %10 olacaktır. Çıkacak olan alçıtaşının çimento ve alçı tesislerinde kullanılarak ekonomiye geri kazandırılması planlanmıştır.